Työntekijän lomauttaminen koronatilanteessa
Tässä ohjeessa on käyty läpi keskeisimmät lomautukseen liittyvät asiat. Yrityksessä, jonka työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä säännöllisesti on vähintään 20, tulee noudattaa yhteistoimintamenettelyä ennen lomautusten toteuttamista.
Pyydämme ystävällisesti tutustumaan näihin ohjeisiin ennen yhteyden ottamista Kaupan liiton neuvontapalveluun.
Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin yhteiset suositukset paikallisesta sopimisesta 4.3.2021Työpaikkakohtaisen sopimuksen mallipohja löytyy täältä:
Työpaikkakohtainen sopiminen
Tärkeää ennakkotietoa liikkumisrajoituksista ja työvoiman vähentämisestä
Koronaohjeistus
Yhteistoimintamenettelyohjeet koronatilanteessa
Vuosiloma-asiat koronatilanteessa
Yleistä lomautuksiin liittyen
Mitä lomautus tarkoittaa?
Lomauttamisella tarkoitetaan työnantajan aloitteesta tapahtuvaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä joko kokonaan tai osittain työsuhteen pysyessä muutoin voimassa. Lomauttamisen perusteena on yrityksen taloudelliset ja/tai tuotannolliset perusteet. Lomautus on tarkoitettu aina väliaikaiseksi toimenpiteeksi.
Millä perusteella voi lomauttaa?
Lomautukselle on olemassa kaksi eri perustetta:
- Työntekijän lomauttaminen irtisanomisperusteella (työsopimuslain 7:3 §) lomautustilanteen osalta tarkoittaa sitä, että tarjolla olevan työn määrä on vähentynyt merkittävästi ja hieman pitempiaikaisemmin. Ennen lomautusta työnantajan velvollisuutena on selvittää, olisiko lomautus vältettävissä tarjoamalla muuta työtä tai koulutusta. Lomauttaminen voi tapahtua joko määräajaksi tai toistaiseksi.
- Työntekijä voidaan lomauttaa määräaikaisesti enintään 90 (kalenteri)päiväksi (työsopimuslain 5:2.1 § 2. kohta), jos työ on konkreettisesti vähentynyt tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet, vaikka teetettävä työ ei olisi vähentynyt lainkaan.
Ennen lomauttamista kohdan 2. perusteella työnantajan on selvitettävä mahdollisuus järjestää työntekijälle muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta lomautuksen vaihtoehtona. On todennäköistä, että koronavirusta koskevassa tilanteessa muun työn tai koulutuksen tarjoamismahdollisuuksia ei useinkaan ole. Asia tulee kuitenkin käydä etukäteen läpi.
Miten 90 päivän määräaika lasketaan?
90 kalenteripäivän määräaikaa ei voida aina soveltaa sellaisenaan, jos työntekijä lomautetaan työaikaa lyhentämällä. Oikeuskäytännön mukaan 90 kalenteripäivän lomautuksella tarkoitetaan 64:ää työpäivää (KKO 1994:102). Siten jos lomautus kohdistuu korkeintaan 64 työpäivään, tulee kyseeseen kohdan 2. mukainen lyhyempi, määräaikainen lomautus. Arvioitaessa 64 työpäivän täyttymistä lasketaan nimenomaan niitä lomautuspäiviä, jotka olisivat ollet työntekijän työpäiviä, mikäli työntekijää ei olisi lomautettu.
Esimerkki 1: Kokoaikainen työntekijä lomautetaan siten, että hän on keskimäärin kaksi päivää viikossa lomautettuna ja kolme päivää viikossa töissä. 64 työpäivää tulee täyteen 32 viikossa (2 x 32). Sama laskutapa koskee tilannetta, jossa osa-aikainen työntekijä lomautetaan. Näissä tilanteissa kalenteriajassa voi siis kulua pitempi aika kuin 90 kalenteripäivää, mikä on käytännössä noin kolme kuukautta.
Jos taas kokoaikainen työntekijä on lomautettu kokoaikaisesti, lomautus voi käytännössä kestää enintään 90 kalenteripäivää.
Määräaikaisen enintään 90 päivää kestävän lomautuksen enimmäiskestoaika ei ole työsopimuslain näkökulmasta täysin ehdoton. 90 päivän sääntö on ns. joustava mitta määräaikaiselle lomauttamiselle erotukseksi toistaiseksi tapahtuvalle pitkäaikaiselle lomautukselle, joka edellyttää irtisanomisperustetta. Jos työnantajalla on tarve lomauttaa työntekjä vielä 90 päivää jatkuneen lomautuksen jälkeen, lomautusta voidaan työnantajan päätöksin jatkaa uudella lomautusilmoituksella lyhyehköksi määräajaksi, mikäli työsopimuslain lomautusperusteet ovat edelleen voimassa. Käytännössä lyhyehköllä määräajalla voidaan tarkoittaa enimmillään 1-2 viikon jaksoa. Mikäli työnantajan tarve jatkolomautuksille on pidempi, ei määräaikaisia lomautuksia voida enää käyttää. Tällöin työnantaja voi lomauttaa työntekijät toistaiseksi, mikäli edellä kuvatut irtisanomisperusteet täyttyvät.
Työsopimuslain 90 päivän määräaikainen lomautus tulee kuitenkin erottaa vähintään 20 työntekijää työllistäviin yrityksiin sovellettavasta yhteistoimintalaista ja siinä määritellystä enintään 90 päivää kestävästä lomautuksesta. Yhteistoimintalain mukaan työnantajan noudattama neuvotteluaika on 14 päivää, mikäli työnantajan suunnitelmissa on lomauttaa työntekijät enintään 90 päiväksi. Jos taas suunnitellut lomautukset kestäisivät tämän yli, olisi lain mukainen neuvotteluaika 6 viikkoa. Yhteistoimintalaki ei tunne em. 90 päivän lomautuksen jatkamista lyhyehköksi ajaksi. Näin ollen jos työnantaja on käsitellyt YT-neuvotteluissa työntekijöiden lomauttamista enintään 90 päiväksi, tulee työnantajan käynnistää uudet YT-neuvottelut, vaikka tarve olisi jatkaa lomautuksia ainoastaan lyhyehköksi ajaksi yli 90 päivän.
Koronapandemian takia yhteistoimintalain mukaisia neuvotteluaikoja on lyhennetty. Katso tarkempi yt-menettely koronapandemian aikana täältä.
Vaikutukset työntekijöiden palkkaamiseen
Kun työntekijöitä on lomautettu, tulee työnantajalle ns. rekrytointikielto, eikä uusia työntekijöitä voida palkata sellaisiin tehtäviin, joita voitaisiin mahdollisesti tarjota lomautusuhan alaisille työntekijöille. Sama kielto koskee määräaikaisten työsuhteiden uusimista. Lomautetuilla ja lomautusuhan alaisilla työntekijöillä on etusija tarjolla olevaan työhön osa-aikaisten työntekijöiden lisätyöoikeuden ohi.
Lomautuksen toteutustapa
Lomautus voidaan toteuttaa seuraavilla tavoilla:
- Kokoaikaisessa lomautuksessa työnteko ja palkanmaksu keskeytyy lomauttamisen ajaksi kokonaan.
- Työaikaa lyhentämällä toteutetussa lomautuksessa työntekijän työsopimuksessa sovittua viikkotyöaikaa lyhennetään, ja palkka maksetaan ilmoitetun tuntimäärän mukaisena.
Esimerkki 2: Työntekijän työaika on normaalisti keskimäärin 37,5 tuntia viikossa. Hänen työaikaansa lyhennetään siten, että se on keskimäärin 20 tuntia viikossa.
Jos työaikaa on lyhennetty, tasoittumisjärjestelmässä voi työvuoroja suunnitella normaalisti vähennetyillä tunneilla. Osa-aikalomautus voidaan toteuttaa myös vuorolomautuksena siten, että työntekijä on joka toinen viikko töissä ja joka toinen viikko lomautettuna.
Esimerkki 3: Työntekijä A on lomautettuna viikon 1, ja työntekijän B on töissä. Viikolla 2 työntekijä A on töissä ja työntekijä B on lomautettuna. Viikolla 3 työntekijä A on lomautettuna ja työntekijä B on töissä, jne…
Lomautusten kohdistaminen ja erityissuojan piirissä olevat työntekijöiden edustajat
Työnantaja saa valita asiallisin ja syrjimättömin kriteerein lomautettavat työntekijät. Työnantajalla ei ole velvollisuutta kohdentaa lomautuksia esimerkiksi siten, että työaikaa lyhennetään kaikilta saman verran tai samassa suhteessa.
Henkilöstön edustajalla, kuten luottamusmiehellä, työsuojeluvaltuutetulla ja YT-lain mukaisella yhteistoimintaedustajalla, on samanlainen erityinen suoja lomautustilanteessa kuin on myös tuotannollisten ja taloudellisten irtisanomisten tilanteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että edustaja voidaan lomauttaa vain, jos hänen tekemänsä työ päättyy kokonaan, eikä muuta työtä tai koulutusta ole tarjolla (ns. ”sammuttaa valot viimeisenä”). Lisäksi pääluottamusmiehen ja päätyösuojeluvaltuutetun lomauttamisesta on Kaupan työehtosopimuksissa omia erityismääräyksiä.
Raskaana olevaan tai perhevapaalle jäämässä olevaan työntekijään kohdistettu lomautus voi luoda syrjintäepäilyn. Tilanne on kuitenkin eri, jos kaikki yrityksen työntekijät lomautetaan tai mikäli työnantaja näyttää toteen, ettei lomautus ole johtunut työntekijän raskaudesta tai tulevasta perhevapaasta.
Määräaikaisen työntekijän lomauttaminen
Määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa vain, jos määräaikainen työntekijä tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä, jos hän olisi työssä. Jos määräaikaisen työsopimuksen peruste on jokin muu kuin sijaisuus, työnantajalla ei ole oikeutta lomauttaa määräaikaisessa työsuhtessa olevaa työntekijää.
Mikäli työnantaja voi em. perustein lomauttaa määräaikaisen työntekijän, on huomattava, että työntekijä voi irtisanoa työsopimuksensa lomautuksen aikana irtisanomisaikaa noudattamatta. Tämä koskee siten myös määräaikaista työntekijää, vaikka hänen työsopimuksessaan ei olisi irtisanomismahdollisuutta.
Määräaikaiseen työsuhteeseen voidaan ottaa myös ehto, jonka mukaan määräaikainen työsuhde voidaan irtisanoa kuten toistaiseksi voimassa oleva työsuhde. Mikäli tällaisesta ns. sekauotoisesta työsuhteesta on sovittu työntekijän kanssa, voi työnantaja lomauttaa työntekijän irtisanomisperusteella. Sen sijaan lomauttaminen työn tilapäisen vähentymisen vuoksi ei ole sallittua (työsopimuslain 5:2.1 § 2. kohta). Tämä on syytä huomioida erityisesti vähintään 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä, sillä suunniteltaessa yli 90 päivää kestäivä lomautuksia, jotka voivat kohdistua vähintään 10 työntekijään, on YT-neuvotteluaika 6 viikkoa.
Työsopimuslain väliaikaisten muutosten perusteella työnantajalla oli poikkeuksellisesti mahdollisuus lomauttaa myös määräaikaisessa työsuhteessa oleva työntekijä ilman em. kriteereitä (sijaisuus, sekamuotoinen työsopimus). Poikkeusmääräyksen soveltaminen oli mahdollista ainoastaan, jos lomautus alkoi ennen lain poikkeussäännösten voimassaoloaikojen päättymistä eli viimeistään 31.12.2020. Poikkeusmääräys ei ole enää voimassa 1.1.2021 jälkeen alkaneissa lomautuksissa. Tällä hetkellä työnantajalla on mahdollisuus lomauttaa määräaikainen työntekijä vain em. ehtojen täyttyessä.
Ennakkoselvitys alle 20 työntekijän yrityksissä
Työnantajan on annettava työntekijöille lomautuksen ennakkoselvitys lomautustarpeen tultua työnantajan tietoon. Selvityksen voi tehdä suullisesti tai kirjallisesti.
Selvitys annetaan henkilökohtaisesti lomautettavalle työntekijälle, lomautettaville työntekijöille yhteisesti tai heidän edustajilleen.
Yhteistoimintamenettely vähintään 20 työntekijän yrityksissä
Mikäli yrityksessä on vähintään 20 työntekijää, tulee työnantajan käydä YT-neuvottelut ennen työntekijöiden lomauttamista.
Lomautusilmoituksen antaminen
YT-neuvottelujen käymisen tai ennakkoselvityksen antamisen jälkeen voidaan antaa lomautusilmoitukset.
LomautusilmoitusLomautusilmoitus on kirjallinen, ja ilmoitus annetaan työntekijälle henkilökohtaisesti. Jos ilmoitusta ei voida toimittaa henkilökohtaisesti, sen saa toimittaa kirjeitse tai sähköisesti. Ilmoitusaika alkaa kulua tosiasiallisesta tiedoksisaannista. Työnantajan kannattaa varmistaa tiedoksisaanti esimerkiksi soittamalla tai pyytämällä lukukuittaus.
Mahdolliset poissaolot eivät vaikuta lomautusilmoitusajan kulumiseen.
Kaupan työehtosopimuksen mukainen lomautusilmoitusaika on 14 (kalenteri)päivää. Toisin sanoen lomautus astuu voimaan aikaisintaan 14 päivän kuluttua lomautusilmoituksen antamisesta. Kaupan työehtosopimus mahdollistaa lisäksi lomautusilmoitusajan lyhentämisen sopimalla 7 (kalenteri)päivään. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan. Luottamusmiehen tekemä työpaikkakohtainen sopimus lomautusilmoitusajan lyhentämisestä koskee lähtökohtaisesti kaikkia työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijiöitä. Jos luottamusmiestä ei ole valittu, voidaan lomautusilmoitusajan lyhennyksestä sopia henkilöstöryhmän kanssa yhteisesti tai yksittäisen työntekijän kanssa.
Sopimus voidaan tehdä oheisella lomakkeella:
Työpaikkakohtainen sopiminen
Esimerkki 4: Noudatettaessa 14 päivän ilmoitusaikaa, aika lasketaan seuraavasti: Lomautusilmoitus annetaan maanantaina 8.3. Ensimmäinen lomautuspäivä voi tällöin olla maanantai 22.3.
Esimerkki 5: Noudatettaessa 7 päivän ilmoitusaikaa, aika lasketaan seuraavasti: Lomautusilmoitus annetaan tiistaina 30.3. Ensimmäinen lomautuspäivä voi tällöin olla tiistai 6.4. (huolimatta pääsiäisestä).
Työsopimuslain väliaikaiset muutokset koskien lyhyempiä lomautusilmoitusaikoja eivät ole enää voimassa.
Lomautus ja työvuoroluettelon muuttaminen
Jo julkaistua työvuoroluetteloa voidaan muuttaa vain, jos työntekijä siihen suostuu tai jos töiden järjestelyihin liittyvät painavat syyt sitä edellyttävät. Tämänhetkisen tilanteen eteneminen ja käytettävissä olevat tiedot on syytä huomioida jatkuvasti työvuorosuunnittelussa. Perusteet työvuorojen muutokselle on asetettu suhteellisen korkealle, joten paras vaihto on pyrkiä sopimaan jo julkaistujen työvuorojen muutoksista työntekijän kanssa. Koronatilanne ei automaattisesti ole peruste työvuoroluettelon muuttamiselle.
Jos työnantajalla on perusteet muuttaa työvuoroluetteloa tai jos työntekijän kanssa sovitaan muuttamisesta, voidaan jo ilmoitettuja työvuoroja siirtää esimerkiksi myöhempään ajanjaksoon viikolla tai tasoittumisjakson aikana. Niitä ei voida kuitenkaan kokonaan poistaa.
Tiedossa olevan lomautuksen alle ei voida lomautusviikolle siirtää tunteja työvuoroluetteloa muuttamalla.
Mahdollisesta muutostarpeesta tulee ilmoittaa mahdollisimman pian.
Työvuoroluettelot tulee julkaista Kaupan työehtosopimuksen mukaisia ilmoitusaikoja noudattaen. Työvuoroluettelo tulee antaa normaalisi kaksi viikkoa ennen työviikon alkua. Työajan tasoittumisjakson ollessa vähintään 19 viikkoa työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään 3 viikkoa ennen työviikon alkamista. Lisäksi työpaikkakohtaisesti sopien (23 §:n mukaisesti) työvuoroluettelo voidaan antaa tiedoksi viimeistään viikkoa ennen työviikon alkamista. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan.
Lomautuksesta sopiminen
Työsopimuslain mukaan työnantaja ja työntekijä saavat myös sopia määräaikaisesta lomauttamisesta silloin, kun se on tarpeen työnantajan toiminnan tai taloudellisen tilan vuoksi (esim. koronavirustilanteen aiheuttaman kysynnän laskun vuoksi).
Tällä tavoin ilmoitusaika voidaan jopa poistaa kokonaan, mutta on jossain määrin epäselvää, voiko työntekijälle seurata tämän vuoksi lomautuksen ajalta maksettavien etuuksien menetyksiä. Työntekijälle tulisi mainita tämän seuraamuksen mahdollisuudesta.
Lomautus ja tasoittumisjärjestelmä
Koronapandemian vuoksi monet kaupan alan yritykset ovat joutuneet sopeuttamaan liiketoimintaansa poikkeuksellisen pikaisesti ja laajamittaisesti esimerkiksi lomautusten avulla. Kaupan liitto ja PAM ovat laatineet toimintaohjeen, jonka tavoitteena on auttaa jäsenyrityksiä ja työntekijöitä tasoittumisjaksojen ja lomautusten yhteensovittamisessa. Toimintaohje ei ole sitova, eikä työnantajalla ole velvollisuutta noudattaa sitä. Kyseessä on apuväline lomautusten ja tasoittumisjärjestelmän yhteensovittamiseksi.
Toimintaohjetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi muissa tilanteissa, vaan muilta osin noudatetaan ao. kaupan työehtosopimuksen määräyksiä. Toimintaohjeella ei oteta muilta osin kantaa työehtosopimuksen määräysten tulkintaan.
Lähtökohtana työtuntien tasoittaminen
Toimintaohjeen lähtökohtana on pyrkimys siihen, että työtunnit tasoitetaan niiden työssäolojaksojen kuluessa, jotka sijoittuvat tasoittumisjaksossa lomautuksen ulkopuolelle.
Tämän myötä lomautuksen ulkopuolelle sijoittuvana työskentelyjaksona pyritään takaamaan säännöllisenä työaikana:
- alle 37,5 tuntia viikossa työskentelevälle työntekijälle vähintään työsopimuksen mukaiset keskimääräiset viikkotyötunnit
- kokoaikaiselle työntekijälle keskimäärin 37,5 tuntia viikossa.
Tämä voidaan saavuttaa parhaiten seuraavilla toimintatavoilla:
1. Kokoaikaisten lomautusten käyttäminen
Työvuorosuunnittelun ja työttömyysturvan näkökulmasta kaikkein selkeintä on käyttää mahdollisuuksien mukaan koko kalenteriviikon kestäviä kokoaikaisia lomautuksia (ma-su, työaika 0 tuntia).
Kesken viikon alkavat tai päättyvät lomautukset, sekä osittaiset lomautukset (x tuntia) johtavat työvuorosuunnittelussa ja työttömyysturvassa hankalampiin tulkintatilanteisiin.
2. Tasoittumisjaksojen muuttaminen ja tuntien tasaaminen ennen lomautusta
Työnantajan olisi suositeltavaa mahdollisuuksien mukaan katkaista tasoittumisjakso ennen lomautuksen alkamista ja tasoittaa tunnit jakson loppuun mennessä. Tällä tavoin työntekijälle ei jää ”tasoitettavia tunteja” lomautuksen ajaksi.
Mahdollisen osalomautuksen ajalle voi suunnitella oman tasoittumisjakson ja aloittaa uuden tasoittumisjakson, kun työntekijä palaa jälleen töihin. Sama ohjeistus koskee kokoaikaisia tai osittaisia lomautuksia.
3. Tasoittumisjakson saldojen jäädyttäminen lomautuksen ajaksi
Aina ei ole mahdollista katkaista jaksoa ja tasoittaa tunteja ennen lomautuksen alkamista. Tällaisissa tilanteissa tulisi työvuorosuunnittelu ja lomautukset toteuttaa siten, että lomautusjaksolla työntekijöiden tunnit vastaisivat lomautusilmoituksessa ilmoitettu mahdollisimman tarkasti. Näin ollen työntekijän lomautusjaksolla ei tasoiteltaisi mahdollisia ennen lomautusta syntyneitä jakson saldoja.
Työntekijän työajan tasaaminen tulisi siten suorittaa tasoittumisjakson aikana lomautusjakson ulkopuolella, joko ennen tai jälkeen lomautusta.
4. Tasoittumisjakson pidentäminen enintään 26 viikkoon
Jos työtuntien tasaaminen lomautusjakson ulkopuolella ei ole mahdollista, voi työnantaja kertaluonteisesti pidentää kulumassa olevaa tasoittumisjaksoa niin, että pidennyksessä huomioidaan työehtosopimuksen tasoittumisjaksojen enimmäispituudet. Tällainen tilanne voisi olla kyseessä silloin, jos lomautus jatkuu jakson päättymisen yli tai lomautuksen jälkeen jaksoa on jäljellä vain muutama viikko, jonka kuluessa tunteja ei saada järkevästi tasoitettua.
Pidentämisestä on päätettävä viimeistään kolmea viikkoa ennen tasoittumisjakson päättymistä. Työnantajan on tiedotettava pidentämisestä ao. henkilöstöryhmälle ja heitä edustavalle luottamusmiehelle viipymättä päätöksenteon jälkeen.
Lomautus ja arkipyhät
Jos työntekijä on lomautettuna koko arkipyhäviikon, ei kyseisen viikon arkipyhä lyhennä työntekijän työaikaa eikä työntekijälle makseta arkipyhälyhennystä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työntekijältä vähennetään viiden päivän palkka.
Esimerkki 6: Työntekijä lomautetaan kokoaikaisesti kahdeksi viikoksi aikavälille 29.3.-11.4. Lomautuksen alle osuvat pitkäperjantai ja pääsiäismaanantai. Koska työntekijä on kokoaikaisesti lomautettu koko arkipyhäviikon, ei työaikaa lyhennetä, eikä työntekijä ole oikeutettu arkipyhäkorvaukseen.
Jos lomautus on toteutettu muulla tavoin kuin kokoaikaisena lomautuksena, eli osa-aikalomautuksena lyhentämällä työpäivän tai työviikon työaikaa, tulee työajan lyhennys antaa suhteutettuna lyhennettyyn työaikaan. Sillä ei ole väliä, onko työntekijä töissä arkipyhänä vai onko arkipyhä hänen lomautuspäivänsä. Tämä koskee myös tilanteita, jos työntekijä on lomautettu vuoroviikoin. Tällöin työntekijä on oikeutettu arkipyhälyhennykseen myös sellaiselta viikolta, jolla hän on joka päivä lomautettuna tai joka päivä töissä. Arkipyhälyhennys lasketaan niin ikään suhteutettuna.
Esimerkki 7: Työntekijä lomautetaan työaikaa lyhentämällä kahdeksi viikoksi aikavälille 29.3.-11.4 Työntekijä oli ennen lomautusta kokoaikainen (37,5 h/vk), ja hänen uusi työaikansa lomautuksen aikana on 22,5. Yritys käyttää arkipyhäjärjestelmää.
Pääsiäisviikolla (vk 13) työntekijä on töissä maanantain, tiistain ja keskiviikon (29.-31.3.). Seuraavalla viikolla (vk 14) työntekijä on jälleen töissä maanantain, tiistain ja keskiviikon. Työntekijä on oikeutettu molemmilta viikoilta arkipyhälyhennykseen. Yhden arkipyhän arvo lasketaan jakamalla uusi lyhennetty työaika 5:llä. Työntekijän arkipyän arvo on siten (22,5 / 5 =) ~ 4,5 tuntia.
Arkipyhälyhennys voidaan toteuttaa siten, että työntekijä tekee arkipyhäviikolla 22,5 tuntia ja saa palkan (22,5 + 4,5 =) 27 tunnilta. Vaihtoehtoisesti työntekijällä voidaan maksaa palkka 22,5 tunnilta ja hänellä voidaan teettää (22,5 – 4,5 =) 18 tuntia. Jos työntekijä työskentelee pääsiäismaanantaina, saa hän tältä päivältä tuplapalkan.
Esimerkki 8: Työntekijä lomautetaan vuorolomautuksena siten, että hän on viikot 17 ja 19 täysin lomautettuna ja viikot 18 ja 20 kokoaikaisesti töissä. Yrityksessä on käytössä tasoittumisjärjestelmä. Työntekijän työaika lyhenee siten keskimääräisesti 50 %. Viikolle 19 osuu helatorstai. Työntekijä on oikeutettu saamaan helatorstailta arkipyhälyhennyksen. Vaikka työntekijä on koko helatrostaiviikon lomautettuna, on hänellä on oikeus arkipyhälyhennykseen, sillä vuorolomautus rinnastuu osa-aikaiseen lomautukseen. Arkipyhälyhennyksen suuruus lasketaan kuitenkin suhteellisesti.
Koska työntekijä on lomautettu 50 %:sti ja hän oli aiemmin kokoaikainen (37,5 h/vk), on arkipyhälyhennyksen suuruus (18,75 / 5 =) 3,75. Työntekijälle voidaan siten teettää jollain työssäoloviikolla 33,75 tuntia, jolloin hän saa kuitenkin palkan 37,5 tunnin mukaan, tai vaihtoehtoisesti työntekijällä voidaan teettää 37,5 tuntia, ja hän saa palkan 41,25 tunnin mukaan.
Työajan lyhennys toteutetaan arkipyhäviikolla, kahdella edeltävällä viikolla, kahdella seuraavalla viikolla tai tasoittumisjärjestelmässä.
Esimerkki 9: Työntekijä lomautetaan 31.3. alkaen lyhentämällä työaikaa 20 tuntiin. Työntekijä oli ennen lomautusta kokoaikainen (37,5 h/vk). Yrityksessä on käytössä arkipyhäjärjestelmä, mutta ei tasoittumisjärjestelmää. Viikon 15 työaika lasketaan seuraavasti:
Maanantaina ja tiistaina työntekijä ei ole vielä lomautettu, joten silloin hän tekee normaalin työaikansa, 7,5 tuntia / päivä.
Loppuviikolle täytyy laskea suhteellinen osuus lyhennetystä työajasta, koska työntekijällä ei voida teettää 20 tuntia kokonaisuudessaan loppuviikolla. Sen sijaan loppuviikolle täytyy laskea suhteellinen päiväkohtainen osuus lyhennetystä työajasta. Tämä saadaan jakamalla lyhennetty työaika 5:llä (20 / 5 = 4), eli keskimääräinen päiväkohtainen työaika on 4 tuntia. Tämä on myös pitkäperjantaista seuraavan arkipyhän arvo.
Jos kyseinen viikko ei olisi arkipyhäviikko, teetettäisiin työntekijällä keskiviikkona, torstaina ja perjantaina kaikkina päivinä 4 tuntia. Koska kyseessä on arkipyhäviikko, voidaan (4 + 4 + 4 =) 12 tuntia teettää loppuviikkona, jolloin työntekijä saa palkan ke-pe väliseltä ajalta yhteensä 16 tunnilta. Vaihtoehtoisesti työntekijällä voidaan teettää loppuviikon aikana 8 tuntia, ja hän saa palkan ke-pe väliseltä ajalta yhteensä 12 tunnin mukaan.
Kyseisen viikon maanantain ja tiistain palkka lasketaan osakuukauden palkanlaskentasääntöjen mukaan, koska nämä päivät sijoittuvat ajalle ennen lomautusta.
Lomautuksen vaikutus vuosilomiin ja kesätyöntekijöihin
Vuosiloman kertyminen
- Jos työntekijä on lomautettu kokoaikaisesti, ensimmäiset 30 työpäivää ovat työssäolon veroisia vuosiloman laskennassa. Jos työntekijä ennen lomautusta kuului 35 tunnin ansaintasäännön piiriin vuosilomien ansainnassa, ovat ensimmäiset 42 kalenteripäivää työssäolon veroista aikaa vuosilomien laskennassa.
- Jos työntekijä on lomautettu lyhentämällä työaikaa tai vuorolomautuksena, lomautuspäivät ensimmäisen kuuden kuukauden ajalta ovat työssäolon veroisia vuosiloman laskennassa. Jos tällainen työaikajärjestely jatkuu keskeytyksettä lomanmääräytymisvuoden päättymisen (31.3.) jälkeen, uuden kuuden kuukauden jakson laskeminen aloitetaan lomanmääräytymisvuoden päättymisen jälkeen eli 1.4.
Huom! Mikäli työntekijä lomautetaan lyhentämällä päivittäistä työaikaa, kertyy työntekijälle lomaa normaalisti, koska kuukauden työpäivät eivät vähene.
Vuosilomalain 7 a §:n mukaisia lisävapaapäiviä ei kerry lomautuksen ajalta.
Vuosiloman antaminen ja pitäminen lomautuksen aikana
Vuosilomalain mukaan työntekijän kesäloma (24 päivää) tulee antaa kesälomakaudella, eli 2.5-30.9. välisenä aikana. Tämä pääsääntö pätee mahdollisista lomautuksista huolimatta. Lomautukset eivät estä vuosiloman määräämistä kesälomakaudelle, vaan päinvastoin työnantajalla on velvollisuus antaa kesälomat kesälomakauden aikana.
Kesäloma voidaan sijoittaa kesälomakauden ulkopuolelle, jos siitä sovitaan työntekijän kanssa. Sovittaessa kesäloma voidaan antaa viimeistään ennen vuoden 2021 kesälomakauden alkua, eli 2.5.2021 mennessä. Liitot suosittelevat osapuolia sopimaan tarvittavista joustoista vuosilomien sijoittelussa, jos siten voidaan välttyä esimerkiksi ylimääräisiltä lomautuksilta.
Vuosilomista ilmoittaminen
Käynnissä olevista lomautuksista huolimatta työnantajan tulee muutoinkin noudattaa vuosilomalain säännöksiä vuosilomaa annettaessa. Ennen loman ajankohdan määräämistä työnantajan on varattava työntekijälle tilaisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta. Tämän jälkeen työnantaja kuitenkin päättää vuosiloman ajankohdan. Vuosilomia annettaessa on muistettava työntekijöiden tasapuolinen kohtelu. Jos työpaikalla on ollut käytössä lomakierto, voidaan sitä noudattaa myös lomautusten aikana. Ylipäätään työnantajan on suositeltavaa sijoittaa osan työntekijöistä vuosilomat jo kesälomakauden alkuun. Näin vältytään tilanteilta, joissa kesän loppua kohti työvoiman tarve lisääntyykin ja kaikilla työntekijöillä olisi vielä kesälomat pitämättä. Tällainen tilanne ei oikeuttaisi työnantajaa määräämään vuosilomia kesälomakauden ulkopuolelle, vaan työnantajan tulee ottaa tämä huomioon lomien suunnittelussa.
Työnantajan tulee ilmoittaa työntekijälle vuosiloman ajankohta viimeistään yhtä kuukautta ennen loman alkamista. Jos tämä ei ole mahdollista, loman ajankohdasta voidaan ilmoittaa viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista. Koronasta johtuva poikkeuksellinen tilanne saattaa oikeuttaa työantajan noudattamaan kahden viikon ilmoitusaikaa, mutta tähän poikkeukseen on syytä suhtautua varoen. Työnantajan on tarvittaessa pystyttävä perustelemaan, miksei kuukauden ilmoitusaikaa ole voitu noudattaa.
Jo määrätyt tai sovitut vuosilomien ajankohdat sitovat työnantajaa. Lomautukset ja koronatilanne eivät oikeuta työnantajaa siirtämään työntekijän kanssa jo sovittua vuosilomaa. Jo sovittu vuosiloma voidaan siirtää työntekijän suostumuksella.
Esimerkki 10: Työntekijän kanssa on sovittu (tai hänelle on ilmoitettu) vuosilomasta 3.3. Vuosiloman ajankohta on 19.4-25.4. Lomautusilmoitus on annettu 23.3., ja lomautus kestää 30.3.-3.5. Tässä tilanteessa on suositeltavaa sopia vuosilomalle uusi ajankohta. Jos muuta ei sovita, vuosiloma pidetään normaalisti, mutta työntekijälle tulee todeta, että lomautus jatkuu vuosiloman jälkeen. Lomautusilmoituksen antamisajankohtana tiedossa oleva vuosiloma ja lomautuksen mahdollinen jatkuminen sen jälkeen on syytä todeta jo lomautusilmoituksessa.
Kesäloma (24 arkipäivää) tulee lähtökohtaisesti antaa yhdenjaksoisena. Ainoastaan, jos se olisi välttämätöntä töiden käynnissä pitämiseksi, voitaisiin 12 arkipäivää ylittävä osa kesälomasta jakaa pidettäväksi yhdessä tai useammassa jaksossa. Välttämättömyyden kriteeri on asetettu hyvin korkealle, eikä pelkästään koronasta johtuva poikkeustilanne vielä oikeuttaisi työnantajaa jakamaan kesälomaa. Välttämättömyyden kriteerin täyttymistä tulee arvioida tapauskohtaisesti. Sitä, miten 12 arkipäivää ylittävä osa jaetaan, ei ole säädetty. Jokaisen jaetun osuuden tulee kuitenkin niin ikään täyttää välttämättömyyden kriteerin.
Työntekijän pyynnöstä voidaan sopia, että 12 arkipäivää ylittävä osa kesälomasta pilkotaan pienempiin osiin.
Vuosilomapalkka
Vuosiloma najalta työntekijälle tulee maksaa normaali vuosilomapalkka. Lomautuksella ei ole vaikutusta vuosilomapalkan laskentatapaan. Vuosilomaa ei voida maksaa rahakorvauksena, vaikka työntekijä sitä itse pyytäisi.
Työntekijälle maksetaan lisäksi lomaraha normaalisti, vaikka työntekijän lomautus jatkuu heti vuosiloman jälkeen eikä fyysistä työhönpaluuta tapahdu.
Vuosiloman vaikutus lomautuksen yhdenjaksoisuuteen
Vuosiloma-aikaa ei lasketa mukaan 90 kalenteripäivän jaksoon tai muutenkaan lomautusjaksoon. Vuosiloman ajan 90 päivän lasku on siten ns. katkolla.
Jos lomautus lomautusilmoituksen mukaan jatkuu vuosiloman jälkeen, on työntekijälle suositeltavaa ilmoittaa vuosiloman antamisen yhteydessä, että vuosiloman jälkeen lomautus jatkuu automaattisesti. Näin vältetään mahdolliset epäselvyydet ja riitatilanteet. Jos lomautusilmoituksessa lomautuksen todetaan päättyvän tiettynä päivänä ja työnantaja haluaa pidentää tätä lomautusjaksoa, tulee työntekijälle kuitenkin antaa uusi lomautusilmoitus.
Lomautuksen ajalle sijoittuva vuosiloma ei kuitenkaan katkaise 200 kalenteripäivän yhdenjaksoisuutta. Laskettaessa, täyttyykö 200 kalenteripäivän yhtäjaksoisuus, vuosilomapäivät lasketaan mukaan 200 kalenteripäivän jaksoon.
Kesätyöntekijät
Jo sovitut kesätyörekrytoinnit sitovat työnantajaa. Kesätyöntekijöiden käyttäminen ei myöskään riko lomautetun työntekijän suojaa, jos työnantaja on sopinut kesätyöntekijöiden palkkaamisesta ennen koronatilanteesta aiheutunutta työvoiman vähennystarvetta.
Jos työpaikalla tällä hetkellä vasta suunnitellaan kesätyöntekijöiden palkkaamista, on syytä muistaa, että työnantajan tulee tarjota tarjolle tulevaa työtä ensisijaisesti lomautetuille työntekijöille tai tämän jälkeen osa-aikaisille työntekijöille. Uusia kesätyöntekijöitä ei siten voida palkata, ennen kuin näitä töitä on tarjottu lomautetuille ja/tai osa-aikaisille työntekijöille. Mikäli lomautetut ja osa-aikaiset työntekijät eivät halua ottaa töitä vastaan, voi työnantaja palkata ulkopuolisen kesätyöntekijän.
Lomautuksen vaikutus palkanmaksuun
Työntekijä lomautetaan kesken kuukauden kokoaikaisesti
Lomautus katkaiseen palkanmaksuvelvoitteen. Jos lomautus alkaa kesken kuukauden, lasketaan kuukausipalkkaa saavan työntekijän palkka Kaupan työehtosopimuksen osakuukauden palkkaa koskevan 11 § 10. kohdan mukaan. Lomautuksen alle jäävät päivät katsotaan tässä kohtaa nimenomaan poissa olluiksi päiviksi.
Esimerkki 11: Työntekijä on kokoaikainen (37,5 h/vk) ja hänen kuukausipalkkansa on 2300 euroa. Työntekijä lomautetaan kokoaikaisesti 10.4. alkaen. Hän oli huhtikuussa normaalisti töissä 6 päivää ja lisäksi hänellä on ollut yksi vuosivapaa 3.4. Huhtikuun palkka lasketaan seuraavasti:
1.-9.4. välisenä aikana on 7 palkkaan oikeuttavaa päivää, 6 työpäivää ja 1 vuosivapaa.
Työpäivän palkka (joka saadaan jakajalla 21) on 2300 / 21 = 109,52 euroa.
Palkkaa maksetaan huhtikuulta (7 x 109,52) = 766,64 euroa.
Työntekijä lomautetaan kesken kuukauden työaikaa lyhentämällä
Jos työntekijä lomautetaan osa-aikaisesti työaikaa lyhentämällä, voi työnantaja päättää, maksetaanko hänelle lomautuksen ajalta tuntipalkkaa vai suhteutettua kuukausipalkkaa. Uutta palkkaustapaa sovelletaan ensimmäisestä lomautuspäivästä alkaen.
Ko. tilanteessa työntekijän kuukausipalkka lasketaan erikseen ennen lomautusta olevalle ajalle sekä itse lomautusajalle. Osa-aikaisesti lomautetulle kokoaikaiselle työntekijälle lasketaan ensin työssäolon ajalta palkka osakuukauden palkanlaskentasäännön perusteella. Osakuukauden palkka lasketaan kertomalla päiväpalkka palkkaan oikeuttavilla päivillä, jos niitä on alle 13. Jos palkkaan oikeuttavia päiviä on vähintään 13, vähennetään kuukausipalkasta poissa oltujen työpäivien palkka. Päiväpalkka saadaan jakamalla kuukausipalkka 21:llä, ellei yrityksen käyttämästä tietojärjestelmästä johtuen käytetä kuukauden todellisten työpäivien lukumäärää.
Tämän jälkeen lasketaan osa-aikaisen lomautuksen aikainen palkka. Osa-aikaisen lomautuksen ajalta palkka maksetaan joko tuntipalkkana tai suhteutettuna kuukausipalkkana. Tuntipalkka saadaan jakamalla työntekijän normaali kuukausipalkka 160:llä. Jos osa-aikaisen lomautuksen ajalta maksetaan suhteutettua kuukausipalkkaa, saadaan suhteutettu kuukausipalkka kertomalla työntekijän kokoaikatyön mukainen kuukausipalkka uudella sovitulla viikkotyöajalla ja jakamalla tämä summa 37,5:lla. Laskukaavalla saatu suhteutettu kuukausipalkka vastaa kuitenkin koko kuukauden palkkaa. Tämä takia tästä summasta täytyy vähentää lomautusta edeltävän ajan (kokoaikatyön) suhteellinen osuus. Tämä saadaan kertomalla lomautusta edeltävän ajan työpäivien määrä suhteutetusta kuukausipalkasta lasketulla päiväpalkalla. Päiväpalkka saadaan jakamalla suhteutettu kuukausipalkka 21:lla. Näin saatu päiväpalkka kerrotaan lomautusta edeltävään aikaan sijoittuvien työpäivien lukumäärällä. Jos osa-aikalomautus toteutetaan niin, että työntekijä on lomautettuna vähintään 2 päivää viikossa (eli työntekijä on enintään 3 päivää viikossa töissä), tulee jakajana kuitenkin käyttää kuukauden kalenteripäiviä, eikä jakajaa 21.
Esimerkki 12: Työntekijä on kokoaikainen (37,5 h/vk) ja hänen kuukausipalkkansa on 2300 euroa. Työntekijä lomautetaan työaikaa lyhentämällä 10.4. alkaen. Hänen uusi työaikansa on 20 h/vk. Työnantaja päättää maksaa työntekijälle tuntipalkkaa osa-aikalomautuksen ajalta. Työntekijän huhtikuun palkka lasketaan seuraavasti:
Huhtikuun 1.-9.4. väliseltä ajalta työntekijän palkka lasketaan osakuukauden palkkaa koskevien sääntöjen perusteella edellisen esimerkin mukaan.
Työntekijän tuntipalkka saadaan kuukausipalkasta jakajalla 160.
2300 / 160 = 14,38 euroa
10.-30.4. työntekijä työskentelee yhteensä 60 tuntia (3 viikossa 20 tuntia). Täten hänen palkkansa tuolla aikavälillä on 14,38 x 60 = 862,80 euroa.
Huhtikuun palkka on siten 766,64 + 862,80 = 1 629,44 euroa.
Esimerkki 13: Työntekijä on kokoaikainen (37,5 h/vk) ja hänen kuukausipalkkansa on 2300 euroa. Työntekijä lomautetaan työaikaa lyhentämällä 10.4. alkaen. Hänen uusi työaikansa on 20 h/vk ja hän työskentelee 4 päivänä viikossa. Työnantaja päättää maksaa työntekijälle suhteutettua kuukausipalkkaa osa-aikalomautuksen ajalta. Hänen huhtikuun palkkansa lasketaan seuraavasti:
Huhtikuun 1.-9.4. väliseltä ajalta työntekijän palkka lasketaan osakuukauden palkkaa koskevien sääntöjen perusteella edellä olevan esimerkin mukaan.
Työntekijän suhteutettu kuukausipalkka lasketaan seuraavasti:
2300 x 20 / 37,5 = 1226,67 euroa.
Laskukaavalla saatu suhteutettu kuukausipalkka vastaa koko kuukauden palkkaa. Tämä takia siitä täytyy vähentää lomautusta edeltävän ajan suhteellinen osuus. Tämä saadaan kertomalla lomautusta edeltävän ajan työpäivien määrä suhteutetusta kuukausipalkasta lasketulla päiväpalkalla seuraavasti:
Ensin lasketaan suhteutetun kuukausipalkan perusteella työntekijän päiväpalkka:
1226,67 / 21 = 58,41 euroa
Tämä kerrotaan lomautusta edeltävän ajan työpäivien määrällä:
7 x 58,41 = 408,87 euroa
Tämä osuus vähennetään suhteutetusta kuukausipalkasta, jolloin saadaan osa-aikalomautuksen aikainen suhteutettu kuukausipalkka:
1226,67 – 408,87 = 817,80 euroa
Jotta saadaan koko huhtikuun palkka, lisätään tähän vielä edellä laskettu 1.-9.4. välisen ajan osakuukauden palkka, jolloin työntekijä oli vielä kokoaikainen:
817,80 + 766,64 = 1 584,44 euroa
Työntekijän huhtikuu palkka on 1584,44 euroa.
Esimerkki 14: Työntekijä on kokoaikainen (37,5 h/vk) ja hänen kuukausipalkkansa on 2300 euroa. Työntekijä lomautetaan työaikaa lyhentämällä 10.4. alkaen. Hänen uusi työaikansa on 15 h/vk ja työntekijä työskentelee 3 päivänä viikossa. Työnantaja päättää maksaa työntekijälle suhteutettua kuukausipalkkaa osa-aikalomautuksen ajalta. Hänen huhtikuun palkkansa lasketaan seuraavasti:
Huhtikuun 1.-9.4. väliseltä ajalta työntekijän palkka lasketaan osakuukauden palkkaa koskevien sääntöjen perusteella edellisen esimerkin mukaan.
Tämän jälkeen täytyy laskea työntekijän suhteutettu kuukausipalkka:
2300 x 15 / 37,5 = 920 euroa
Koska työntekijä työskentelee lomautuksen aikana vain enintään 3 päivää viikossa, lasketaan suhteutetusta kuukausipalkasta päiväpalkka käyttämällä jakajana kalenteripäivien lukumäärää seuraavasti:
920 / 30 = 30,67 euroa
Tämä kerrotaan lomautusta edeltävän ajan kalenteripäivien määrällä (tässä kohtaa käytetään jälleen todellisten kalenteripäivien määrää samoin kuin laskettaessa päiväpalkkaa suhteutetusta kuukausipalkasta edellä kuvatulla tavalla):
9 x 30,67 = 276,03 euroa
Tämä osuus vähennetään suhteutetusta kuukausipalkasta, jolloin saadaan osa-aikalomautuksen aikainen suhteutettu kuukausipalkka:
920 – 276,03 = 643,97
Jotta saadaan koko huhtikuun palkka, lisätään tähän vielä edellä laskettu 1.-9.4. välisen ajan osakuukauden palkka, jolloin työntekijä oli vielä kokoaikainen:
643,97 + 766,64 = 1 410,61
Työntekijän huhtikuun palkka on 1410,61 euroa.
Lomautuksen vaikutus vuosilomapalkkaan
Lomautuksen vaikutus vuosilomapalkkaan
Lomautuksella ei ole vaikutusta vuosilomapalkan laskentaan. Jos työntekijä on kokoaikainen kuukausipalkkainen, lasketaan vuosilomapalkka lomaa edeltävän kokoaikatyön kuukausipalkan mukaan lomautuksesta huolimatta. Sillä, että työntekijän työaika ja palkkaus on ennen lomanmääräytymisvuoden vaihdetta tai ennen loman pitämistä muuttunut tuntipalkaksi osa-aikaisen lomautuksen vuoksi, ei ole merkitystä vuosilomapalkan laskentasäännön kannalta. Työntekijä on tällöinkin oikeutettu kokoaikatyön kuukausipalkan perusteella laskettavaan vuosilomapalkkaan. Tässä on huomioitava esimerkiksi lomautuksen aikana mahdollisesti tapahtuneet palkankorotukset tai palvelusvuosiportaiden vaihtumiset.
Esimerkki 15: Työntekijä on kokoaikainen ja kuukausipalkkainen. Työntekijä lomautetaan lyhentämällä työaikaa 20 h/vk 15.3. alkaen. Työntekijä pitää kesälomaa heinäkuussa 2021. Työntekijän vuosilomapalkka lasketaan vuosilomaa edeltävän kokoaikatyön kuukausipalkan mukaan huomioiden esimerkiksi 1.4.2021 voimaan tulleet palkankorotukset.
Jos työntekijä oli jo ennen (osa-aikaista) lomautusta osa-aikainen ja/tai sai tuntipalkkaa, lasketaan vuosilomapalkka prosenttiperusteisesti. Jos osa-aikainen (tai tuntipalkkainen) työntekijä lomautetaan kokoaikaisesti, lasketaan vuosilomapalkkaan lisäksi laskennallista palkkaa lomautuksen ajalta joko 30 työpäivän ajalta (ansaittaessa vuosilomaa 14 päivän ansaintasäännön mukaan) tai 42 kaenteripäivän ajalta (ansaittaessa vuosilomaa 35 tunnin ansaintasäännön mukaan). Sen sijaan jos työntekijä on lomautettu työaikaa lyhentämällä, ei vuosilomapalkkaan lisätä lasennallista palkkaa lomautuksen ajalta lainkaan.
Esimerkki 16: Työntekijä on osa-aikainen ja tekee 20 h/vk. Työntekijä lomautetaan 20.3. alkaen kokoaikaisesti. Työntekijä pitää kesälomaa elokuussa. Työntekijän vuosilomapalkka lasketaan prosenttiperusteisesti, eikä työajan muutoksella ole vaikutusta vuosilomapalkan laskentaan. Prosenttiperusteisesti laskettuun palkkaan lisätään lisäksi laskennallista palkkaa yhteensä enintään 42 kalenteripäivältä, sillä työntekijä kuuluu 35 tunnin ansaintasäännön piiriin. Vuosilomapalkkaa määrittäessä laskennallista palkkaa lasketaan ensin vain maaliskuun loppuun asti (yhteensä 12 kalenteripäivää). Loppuosa lomaa kerryttävästä lomautuksen osasta (30 kalentereipäivää) huomioidaan seuraavan lomanmääräytymisvuoden ansioissa.
Esimerkki 17: Työntekijä on osa-aikainen ja tekee 30 h/vk. Työntekijä lomautetaan 20.3. alkaen lyhentämällä työaikaa ja hänen uusi työaikansa on lomautuksen aikana 12 h/vk. Työntekijä pitää kesälomaa heinäkuussa. Työntekijän vuosilomapalkka lasketaan prosenttiperusteisesti. Työajan muutoksella ei ole vaikutusta vuosilomapalkan laskentaan. Koska työntekijä on lomautettu työaikaa lyhentämällä, ei osa-aikalomautuksen osalta lasketa laskennallista palkkaa.
Esimerkki 18: Kokoaikainen kuukausipalkkainen työntekijä lomautetaan aikavälillä 15.3.-15.6.2020 työaikaa lyhentämällä. Työntekijän uusi työaika lomautuksen aikana on 10 h/vk ja hän saa tuntipalkkaa. Työntekijä palaa lomautuksen jälkeen kokoaikaiseksi kuukausipalkkaiseksi 16.6.2020. Seuraavana kesänä 2021 työntekijä pitää kesälomaa heinäkuussa. Vuoden 2021 kesälomapalkka maksetaan kuukausipalkan mukaan. Vaikka työntekijä oli kuukausipalkkainen lomanmääräytymisvuoden päättyessä (31.3.2021) ja hänen palkkansa ja vastaavasti työaikansa muuttui lomanmääräytymisvuoden aikana, muutoksella ei ole vaikutusta vuosilomapalkan laskentatapaan. Työntekijän lomautuksella ei ollut vaikutusta lomanmääräytymisvuoden 2020-2021 vuosilomapalkan laskentatapaan.
Erilaisten poissaolojen vaikutukset lomautustilanteisiin
Lomautus ei kulu samanaikaisesti muiden poissaolojen kanssa. Tässä sovelletaan ns. aikaprioriteettiperiaatetta, jonka mukaan ensin alkanut poissaolo määrittää poissaolon perusteen.
Esimerkki 19: Lomautusilmoitus on annettu 23.3, ja lomautus kestää 30.3-13.4. Työntekijä ilmoittaa 25.3., että on sairauslomalla 25.3.-19.4. Tässä tilanteessa lomautusilmoituksen antaminen johtaa siihen, että lomautusta pidetään poissaolon syynä (aikaprioriteetti) ajalla 30.3.-13.4. Työntekijä on sairauslomalla 14.4.-19.4 (KKO 1997:121).
Esimerkki 20: Työntekijä on perhevapaalla, joka päättyy 5.4. Työnantaja voi antaa lomautusilmoituksen 30.3., lomautusilmoitusaika ja perhevapaa kuluvat päällekkäin. Lomautus voi siten alkaa 6.4., jos noudatetaan 7 päivän ilmoitusaikaa. Työnantajan on kuitenkin huomioitava, että perhevapaan käyttäminen ei saa miltään osin olla syy kohdentaa lomautus kyseiseen työntekijään. Tällaisessa tilanteessa voi muodostua riski syrjinnästä.
Esimerkki 21: Mikäli lomautuksen ajalle osuu Kaupan työehtosopimuksen mukainen vuosivapaa, on suositeltavaa sopia vapaalle uusi ajankohta. Mikäli uutta ajankohtaa ei sovita, vuosivapaa maksetaan työntekijälle. Jos työntekijä on lomautettu työaikaa lyhentämällä, voitaisiin vuosivapaa myös pitää normaalisti, ja tällöin työntekijä saisi vuosivapaan ajalta täyden vuosivapaan arvoa vastaavan palkan. Vuosivapaan tuntimäärä vähentää näin ollen tehtävien tuntien määrää.
Lomautuksen aikainen työskentely
Työnantaja on velvollinen tarjoamaan lomautetulle työntekijälle työtä, mikäli työtä ilmaantuu lomautuksen aikana. Lomautetut työntekijät menevät työntarjoamisvelvoitteen osalta esimerkiksi osa-aikaisten työntekijöiden edelle. Tarjottavan työn ei tarvitse olla samanlaista työtä, mitä työntekijä tekee työsopimuksensa mukaisesti. Myös palkka voidaan maksaa tarjolla olevan työtehtävän mukaan.
Lomautusilmoituksessa on hyvä todeta, että lyhytaikainen työ ei katkaise lomautusta, vaan se jatkuu automaattisesti ilman uutta lomautusilmoitusta. Jos työnantaja kuitenkin tarvitsee osa-aikaista työpanosta, koko lomautus tulee tehdä työaikaa lyhentämällä. Lyhytaikainen työskentely aloittaa kuitenkin lomautuksen aikaisen vuosiloman kertymisen alusta.
Työhön paluu lomautuksen jälkeen
Jos lomautusperusteita ei enää ole, tulee lomautus lopettaa, ja työntekijä kutsua takaisin töihin. Jos hänet lomautetaan uudelleen, annetaan uusi lomautusilmoitus ja noudatetaan lomautusilmoitusaikaa. Mikäli tällaista mahdollisuutta ei ole käsitelty yt-neuvotteluissa tai niistä on kulunut jo pitempi aika, työnantajan tulee käydä uudet yt-neuvottelut.
Työntekijä on velvollinen palaamaan töihin toistaiseksi voimassa olevalta lomautukselta 7 päivän kuluessa työnantajan ilmoituksesta. Mikäli työntekijä on toisessa työssä lomautuksensa aikana, voi hän irtisanoutua tästä työstä noudattamalla 5 päivän irtisanomisaikaa. Jos kyseessä on määräaikainen lomautus, 7 päivän paluuaika on todettava lomautusilmoituksessa. Työnantaja ja työntekijä voivat lisäksi keskenään sopia aikaisemmasta töihin paluusta.
Työsuhteen irtisanominen lomautuksen aikana
Sekä työnantajalla että työntekijällä on oikeus irtisanoa työsuhde lomautuksen aikana. Työntekijällä on lomautuksen aikana oikeus irtisanoutua ilman irtisanomisaikaa (lukuun ottamatta lomautuksen päättymistä edeltävän 7 päivän aikana). Työntekijän irtisanoutumisoikeus koskee myös osa-aikalomautusta. Työntekijä voi niin ikään käyttää vastaavaa irtisanoutumisoikeuttaan myös määräaikaisessa työsuhteessa lomautuksen aikana.
Työnantajan toteuttaessa irtisanomisen lomautuksen aikana on työntekijälle maksettava normaalisti irtisanomisajan palkka.
Työntekijän oikeus korvaukseen pitkien lomautusten yhteydessä
Mikäli lomautus on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään 200 kalenteripäivää, työntekijällä on irtisanoutuessaan oikeus saada korvauksena palkka työnantajan noudattamalta irtisanomisajalta. Tätä sääntöä ei sovelleta osa-aikaiseen lomautukseen, ellei lomautusjaksoa kokonaisuutena tarkastellen lomautuksen aikainen työssäolo muodosta vain hyvin vähäistä osaa varsinaisesta työajasta. Työnantaja ei voi myöskään välttää maksuvastuuta kutsumalla työntekijän lomautusjakson aikana lyhytaikaisesti työhön, jos tarkoitus on kiertää sääntöä.
Työlainsäädännön poikkeusmääräykset päättyivät 31.12.2020. Lisätietoa poikkeusmääräysten päättymisestä ja siirtymäsäännöksistä löytyy täältä. Alla olevista linkeistä voi lisäksi lukea tarkemmin poikkeusmääräysten sisällöstä, mikäli ne herättävät jälkikäteen kysymyksiä työpaikoilla. Näitä ei kuitenkaan voida enää soveltaa.
Yksityiskohtainen sisältö Kaupan työehtosopimusten ja työlainsäädännön poikkeusmääräyksistä
Optikoiden työehtosopimuksen muutokset
Kaupan automiesten työehtosopimuksen muutokset