Kaupan tulevaisuusselonteolta odotetaan konkreettisia ehdotuksia kaupan kehittämiseen
Kaupan tulevaisuusselontekoon tähtäävä työ on edennyt lausuntokierroksen päättymiseen. Kaupan liitto näkee lausunnossaan, että alaa ohjaava lainsäädäntö tulee nykyaikaistaa vastaamaan tämän päivän tarpeita, ja samalla joustavoittaa toimimaan jatkuvassa muutoksessa. Koronakriisi on voimistanut ja kiihdyttänyt jo käynnissä olevia kehityskulkuja.
Kaupan alan tulevaisuusselonteon tavoitteena on rakentaa konkreettisia ehdotuksia kaupan toimialan kehittämiseen ja vahvistumiseen. 22.5.2020 päättyneellä lausuntokierroksella Kaupan liitto kehuu tulevaisuusselontekoa valmistelevan työ- ja elinkeinoministeriön sisältöehdotusten ottavan laaja-alaisesti huomioon kaupan moninaisuuden ja kaupan ulkoiseen toimintaympäristöön vaikuttavat globaalit megatrendit.
Lainsäädäntö, joka ohjaa kaupan toimintaa, on kuitenkin tehty hyvin erilaiseen toimintaympäristöön kuin missä tällä hetkellä toimimme.
”On tärkeää, että selonteossa tarkastellaan kilpailuympäristöä, jossa tämän päivän kaupat toimivat”, muistuttaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.
Kaupan neljä kehityssuuntaa
Kaupan liitto painottaa lausunnossaan neljää keskeistä kaupan rakennemuutoksen kehityssuuntaa:
- digitalisaatio ja uudet kuluttajasukupolvet
- työvoima ja työllisyys
- kansainvälinen kilpailu ja suomalaisen kaupan kilpailukyky
- ilmastonmuutos ja kiertotalouden haasteet.
Digitalisaatio luo niin mahdollisuuksia kuin haasteita kaupan alalla, mutta teknologia yksin ei tule takaamaan menestystä. Selonteossa on Kaupan liiton mukaan tarkasteltava, miten suomalainen kauppa pystyy toimimaan jatkuvasti uudistuvassa toimintaympäristössä, ja mitä vaikutuksia sillä on kaupan ekosysteemiin. Koska selonteon aikaperspektiivi on pitkä, on pohdittava myös, miten kuluttaja on muuttunut ja muuttuu seuraavien vuosikymmenten aikana.
Kaupalla on suuri merkitys työllisyyden näkökulmasta myös tulevaisuudessa. Alan haasteena on pysyä vetovoimaisena urapolkuna nuorille. ”Laajan ja laadukkaan koulutuskokonaisuuden varmistaminen kaupan alan tutkinnoissa tukee osaltaan kaupan alan vetovoimaisuutta”, Kiviniemi sanoo.
Kaupan liiton mukaan tulevaisuusselonteossa on mietittävä keinoja rakentaa globaaleja pelisääntöjä samoilla markkinoilla toimiville tahoille. Muun muassa kotimaisten verotuspäätösten vertaaminen kansainvälisiin kilpailijoihin on tärkeää.
Lisäksi selonteossa tulisi Kaupan liiton mukaan tarkastella laaja-alaisesti kaupan vastuullisuustyötä. Toimiala on mukana useissa vapaaehtoisuuteen pohjaavissa sopimuksissa ja hankkeissa sekä mm. ilmastonmuutoksen vastaisessa vähähiilisyystiekarttatyössä. ”Myös vastuullisuuden viitekehyksessä on muistettava, että suomalainen kauppa toimii osana kovaa kansainvälistä kilpailua. Globaaleihin ongelmiin tuleekin etsiä ratkaisuja kansainväliseen ja EU-tasoiseen yhteistyöhön panostamalla”, Kiviniemi muistuttaa.
Korona on osoittanut kaupan ja palveluiden merkityksen koko taloudelle
Koronakriisi on voimistanut ja kiihdyttänyt jo käynnissä olevia kehityskulkuja, kuten digitalisaatiota ja verkkokaupan kasvua. Toisaalta kriisi on kohdellut kaupan eri toimialoja hyvin eriarvoisesti. Kaupan liiton mukaan olennaista on se, miten kriisin yli pystytään siirtymään niin, että suomalainen kauppa pärjää. Kaiken kaikkiaan valtiolla tulisi olla valmiit, toimialoista riippumattomat järjestelmät vastata yllättäviin shokkeihin.
”Tuetaanko muiden maiden kauppaa enemmän kuin Suomi tukee omaansa? Se voi vaikuttaa kaupan rakenteeseen siten, että ulkomaisten toimijoiden osuus täällä entisestään kasvaa”, Kiviniemi pohtii.
Kaupan liiton mukaan myös työmarkkinoille on saatava rakenteellisia muutoksia, jolloin on mahdollista reagoida nopeasti markkinoiden muutoksiin kriiseissä.
Tulevaisuusselonteossa haettava yhteistyön paikkoja
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan selonteko on tarkoitus antaa eduskunnalle vuonna 2021.
Kaupan liitossa nähdään, että työn lopullisena tavoitteena on rakentaa konkreettisia ehdotuksia kaupan toimialan kehittämiseen ja vahvistumiseen, ja siinä on keskityttävä elinkeinon kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen.
”Painoarvoa tulee viedä erityisesti toimiin, joissa tarvitaan yhteistyötä valtiovallan ja elinkeinoelämän välillä. Samalla välitetään selkeitä viestejä eri toimijoille siitä, miten alan menestys taataan”, Kiviniemi muistuttaa.
Tulevaisuusselonteossa on syytä käsitellä kauppaa hyvin laajasti ja tunnistaa sen monimuotoisuus sekä rakenteet, jotka saattavat erityisesti olla kaupan kehityksen jarruina tai edistäjinä.
”Toivomme myös, että tulevaisuusselonteon valmistelu olisi mahdollisimman avointa, laajan toimijajoukon osallistavaa sekä käsittelyt asiat laaja-alaisia ja tulevaisuuteen katsovia”, Kiviniemi sanoo.
Lue Kaupan liiton lausunto tulevaisuusselonteosta >>
Lue myös: Kaupan tulevaisuusselonteon työstäminen hyvässä vauhdissa
Kuvat:
Herokuva: 123rf, Mari Kiviniemen kuva: Marjo Koivumäki/ StudioApris