kannustinloukut

Päätöksenteon syksy käyntiin budjetilla

Mari Kiviniemi
Tänään käynnistyi toden teolla päätöksenteon syksy. Valtiovarainministeriö kokoontui aamulla ministeri Riikka Purran johdolla sisäisiin neuvotteluihin, joiden aiheena on valtion vuoden 2024 budjetti. Ministeriön esitys on valmis 28.8. ja siitä noin viikon kuluttua muut ministerit käyvät vuorotellen Purran luona etsimässä yhteistä näkemystä ensi vuoden tuloista ja menoista.

Kaupan työllisten määrä vähenee

Vähittäiskaupan myynnin määrä* pienenee tänä vuonna noin 3,5 prosenttia, ja ensi vuonna kasvu on vain vähäistä. Myös kaupan investoinnit ovat laskussa. Vähittäiskaupan työllisten määrä vuosina 2023–2024 supistuu yhteensä lähes neljä prosenttia verrattuna vuoteen 2022. Hallituksen on työvoimauudistuksissaan tärkeää huomioida myös kuluttajapalveluiden työllisyys.

Analyysi: Kannustinloukkujen purkamiseen tarvitaan rakenteellinen remontti

Kannustinloukkuja on pyritty purkamaan jo lähes 30 vuotta. Vaikka erilaisia loukkuja on pystytty välillä lieventämään, itse ongelma on sitkeä. Vanhenevassa yhteiskunnassa kannustinloukkujen vaikutus työn tarjontaan kärjistyy ja siksi ratkaisuja ei voi enää siirtää. Yksittäisiä tulosidonnaisia järjestelmiä viilaamalla kannustinloukkuja ei pystytä purkamaan. On rakennettava yhtenäinen järjestelmä, joka korvaisi toisistaan erilliset tukimuodot, kirjoittaa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja analyysissaan.

Kaupalta kiitosta hallituksen TKI-panostuksille – satsaukset rakenteellisiin uudistuksiin ja työllisyyttä vahvistaviin toimiin jäivät uupumaan 

Kaupan liitto pitää hallituksen kehysriihipäätöksiä pitkälti oikeansuuntaisina, mutta uudistusten osalta riittämättöminä. Kauppa on tyytyväinen hallituksen TKI-päätöksiin, sillä niillä vahvistetaan kasvua pidemmällä aikavälillä. Myös Ukrainan sodan seurauksiin ja Suomen turvallisuuden varmistamiseen on tarpeellista panostaa. Sen sijaan uusia työllisyyttä parantavia ja kannustinloukkuja purkavia ratkaisuja ei riihessä nähty.  

Kaupan viestit kehysriiheen: Ostovoima ja rakenneuudistukset huomioitava

Pitkään jatkuneella koronapandemialla ja Venäjän aloittamilla sotatoimilla on huomattavia negatiivisia talousvaikutuksia, jotka tuntuvat kansalaisten jokapäiväisessä arjessa. Kauppa odottaa hallituksen kehysriihestä ostovoimaa tukevia ratkaisuja, kasvua edistävää sääntelyn uudistamista sekä kaikkien potentiaalisten ja kustannustehokkaiden energiantuotantokeinojen huomioimista vastauksena vallitseviin energiaturvallisuus- ja ilmastohaasteisiin.

Sosiaaliturvan uudistus auttaisi työttömien ja työpaikkojen kohtaanto-ongelmassa

Kaupan liiton mukaan työttömien ja avoimien työpaikkojen kohtaamisessa on vakavia ongelmia Suomessa, ja työvoiman saatavuusongelmat ovat tuttu ilmiö myös kaupan alalla. Sosiaaliturvajärjestelmän uudistusta tulisi nopeuttaa ja kannustinloukkuja purkaa, jotta jokaisen työtunnin vastaanottaminen ja tekeminen olisi kannattavaa. Hallitus päättää perjantaina 11.2. uusista työllisyystoimista.

Analyysi: Onko kannustinloukkuja edes mahdollista purkaa?

Kannustinloukut ovat vaivanneet suomalaista työelämää jo vuosikymmeniä. 1990-luvulla keskituloinen kahden huoltajan lapsiperhe saattoi olla loukussa, jossa palkankorotuksesta tai muusta palkan lisäyksestä rangaistiin käytettävissä olevien tulojen leikkauksella. Muun muassa asumistuki- ja päivähoitomaksujärjestelmä tuottivat tilanteita, joissa työssä eteneminen ei todellakaan kannattanut.

Vähittäiskauppa kasvaa, erikoiskauppa osin pahasti koronan kurittama – rakenteellisilla uudistuksilla lisää työpaikkoja alalle

Korona kiritti elektroniikan, rautakaupan ja päivittäistavaroiden myyntiä paikoitellen jopa ennätysmäisesti, mutta monet erikoiskaupan alat kärsivät. Samaan aikaan työpaikkojen kato vähittäiskaupassa on kiihtynyt. Koronaviruksen mahdollinen toinen aalto loppuvuodesta voi yli puolittaa vähittäiskaupalle ennustetun 2,5 prosentin kasvun ja nopeuttaa työpaikkojen häviämistä. Kauppaa piinaavien kannustinloukkujen poistamiseksi tarvitaan rohkeita ja kokonaisvaltaisia rakenteellisia uudistuksia.

Ajankohtaiset uutiset sähköpostiisi