vero

Kauppa työllistää ja kerryttää veropottia Suomessa – hallituksen veropolitiikka koettelee kuitenkin kotimaisia erikoiskauppoja  

Kauppa on yksi yrityselämän ja Suomen talouden suurimmista toimialoista niin työllistäjänä, talouskasvun rakentajana kuin myös verojen maksajana. Myös kaupan kotimaan myynnin luoma arvonlisäverokertymä on jopa puolet koko Suomen arvonlisäverokertymästä. Hallitus on kuitenkin heikentänyt arvonlisäverotuksen kiristyksillä erikoiskaupan kansainvälistä kilpailukykyä, eivätkä kiristykset tule näkymään verokertymässä hallituksen toivomalla tavalla. 

Moninkertaiset verot nostavat lapsen talvihaalarin hintaa – mikä on verokiila ja mitä sille pitäisi tehdä?

Verokiila herättää keskustelua näin budjettiriihen alla, mutta mistä siinä onkaan kyse? Verokiila rasittaa kaikkea palvelutyötä ja siihen liittyviä tuotteita aina kaupassa myytävistä lasten talvihaalareista vaikkapa pankkipalveluihin ja mobiilipelien suunnitteluun. Päällekkäiset verokiilat nostavat merkittävästi tuotteiden ja palvelujen hintoja. Mitä verokiilalle pitäisi tehdä?

Kauppa luo hyvinvointia Suomeen ja kasvua muille aloille

Kaupan merkitys talouskasvun ja hyvinvoinnin muodostajana Suomessa on kasvanut. Kauppa tuottaa arvonlisää, eli käytännössä taloudellista hyvinvointia, sekä suoraan omalla toiminnallaan että välillisesti tilaamalla tuotteita ja palveluita ja siten luomalla työtä ja kasvua myös muille aloille. Koko kansantalouden kannalta on olennaista, valuuko kaupan tuottama arvonlisä maan rajojen ulkopuolelle vai pysyykö se Suomessa.

Veronpalautusten ajankohdat avuksi kampanjoiden suunnitteluun

Suurin osa veronpalautuksista maksetaan elo−syyskuussa, mikä kannattaa ottaa huomioon koronakriisissä toimivan kaupan alkusyksyn kampanjoinnissa. Viime vuonna joulukuu menetti selvästi merkitystään koko vuoden liikevaihdon kerryttämisessä, vaikka vähittäiskaupan myynti ei pahasti notkahtanutkaan. Joulukuussa veronpalautuksia maksettiin enää 15 prosenttia koko palautuspotista.

Hallituksen on vahvistettava suomalaista kauppaa poistamalla EU:n ulkopuolisilta verkkotilauksilta 22 euron verovapausraja vuoden 2021 alusta

Euroopan komissio on ehdottanut verkkokauppaa koskevan direktiivipaketin voimaantulon lykkäämistä tammikuun 2021 alusta puolella vuodella eteenpäin. Pakettiin sisältyy suomalaiselle kaupalle tärkeä muutos, jonka myötä maahantuoduista, enintään 22 euron arvoisista tuotteista pitäisi jatkossa maksaa arvonlisävero. Myös hallitusohjelmaan viime vuonna kirjattu verovapausrajan poistaminen on erityisen akuutti koronakriisin kourissa kamppailevan kotimaisen erikoiskaupan kilpailukyvylle.

Ajankohtaiset uutiset sähköpostiisi