EU

Uusi EU-parlamenttikausi käynnistymässä: ”Hienoa, että kaupalle tärkeässä valiokunnassa on kaksi suomalaismeppiä”

Uudet suomalaiset euroedustajat työskentelevät parhaillaan Brysselissä. Kaupan liiton johtava asiantuntija Tiina Vyyryläinen pitää myönteisenä sitä, että kaksi suomalaismeppiä on merkittävässä sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnassa. Uuden EU-kauden alettua kaupalla on runsaasti edistettäviä asioita, joista osa on tuttuja jo keväältä.

Fiksummalla sääntelyllä reilumpaa kaupankäyntiä

Ilari Kallio, Toni Jääskeläinen
Suomeen aggressiivisesti rantautuneiden kiinalaisten halpaverkkokauppojen ja verkkomarkkinapaikkojen kasvu näkyy Kaupan liiton digiostamisen selvityksessä. Sen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2023 yhä enemmän muodin ja elektroniikan digiostoksia Kiinasta. Samaan aikaan suomalaiset vähensivät digiostoksia erityisesti kotimaasta, mutta myös muista EU-maista. Tällä hetkellä EU:n ulkopuolinen digikauppa hyötyy puutteellisesta sääntelystä ja valvonnasta.

Kaupan liiton tavoitteet parlamenttikaudelle 2024–2029: Seuraavan komission on huolehdittava eurooppalaisten kaupan yritysten kilpailukyvystä

Kauppa on suurin yksityisen sektorin työnantaja Euroopassa, sillä joka seitsemäs työikäinen eurooppalainen työskentelee kaupan alan yrityksessä. Kaupan liitto on julkaissut tavoitteensa parlamenttikaudelle 2024–2029. Eurooppalaisten kaupan alan yritysten toimintaedellytyksistä huolehtimisen on oltava korkealla tulevan EU-komission tehtävälistalla. Tavoitteet noudattelevat yhtenäistä linjaa pohjoismaisten kaupan alan järjestöjen kanssa.

Analyysi: EU näkee metaversumissa paljon potentiaalia

Ilari Kallio
EU-komissio julkaisi heinäkuussa Web 4.0:sta ja virtuaalimaailmoista tiedonannon, jossa käsitellään metaversumin tulevaisuutta yhteiskunnan, teollisuuden ja julkisten palveluiden näkökulmista. Kaupan ja muiden palvelualojen mahdollisuudet hyödyntää metaversumia jäävät tiedonannossa varsin vähälle huomiolle. Eurooppalainen lainsäädäntökehys on jo kattava, eikä työtä haluta merkittävästi suitsia uusilla säännöksillä. Sen sijaan kehitystä tuetaan panostuksilla osaamiseen, uusien liiketoimintamallien ja ekosysteemien luomiseen, standardointiin sekä julkishallinnon yhteistyöhön.

Eurooppa tarvitsee kauppaa – ja kauppa Eurooppaa 

Ilari Kallio
EU elää ja voi hyvin, vaikka päätöksenteko on joskus haasteellista, koneisto hankalasti hahmotettava, lopputulokset jättävät joskus toivomisen varaa, ja erilaiset skeptikot povaavat tämän tästä koko rakennelman kaatumista. Kiistatonta on, että kaupan ala on merkittävässä roolissa Euroopan taloudessa ja Eurooppa merkittävä markkina suomalaiselle kaupalle. Siksi Kaupan liittokin pyrkii vaikuttamaan aktiivisesti EU:ssa. 

EU:n uusi hiilirajamekanismi vaatii yrityksiltä raportointia jo tänä vuonna – ”Voisi toivoa, että aikataulut olisivat realistisia”  

Hiilirajamekanismi (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) on EU:n uusi väline ehkäistä hiilivuotoa eli päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle. Järjestelyn tavoitteena on, että EU:n alueelta ei siirretä tuotantoa sellaisiin maihin, joissa ympäristölainsäädäntö on väljempää kuin EU:ssa. Nopeasti voimaan astuva hiilirajamekanismi aiheuttaa monelle kaupan alan yritykselle päänvaivaa.

Lausunto luonnoksista kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) voimaansaattamisen edellyttämiksi säännöksiksi

Kaupan liitto katsoo, että yritysten yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta on perusteltua taata samat raportointivaatimukset ja -mahdollisuudet paitsi yksittäisille yrityksille, myös niiden muodostamille kiinteille yhteenliittymille yritysmuodosta riippumatta. Erityisen tärkeänä pidämme, että myös … Lue lisää

Ajankohtaiset uutiset sähköpostiisi